Hoe werkt een momentsleutel

In dit artikel ga ik uitleggen hoe een momentsleutel nu daadwerkelijk werkt. Belangrijk om te weten is dat er eigenlijk 2 populaire soorten momentsleutels zijn. De zogenaamde klik momentsleutel die een klik geeft zodra het ingestelde koppel bereikt is, en de torsie-arm momentsleutel waarbij je op de meter kunt aflezen hoeveel koppel er er op dat moment uitgeoefend wordt.

De klik momentsleutel

Laten we allereerst eens kijken naar de “klik momentsleutel” bij deze sleutel stel je vooraf het gewenste koppel in door onderaan de sleutel te draaien aan het handvat en deze vervolgens vast te zetten. Door middel van een interne veer wordt het koppel gemeten, als de veer het vooraf ingestelde koppel heeft bereikt zorgt dit voor een klik en weet je dat het koppel is bereikt. Belangrijk is dat het de momentsleutel weer terug op 0 ingesteld wordt voordat er een nieuwe waarde wordt ingegeven, anders verslapt de veer en zal de sleutel niet meer accuraat zijn. De nauwkeurigheid van deze soort sleutels is rond de 4%

De torsie-arm momentsleutel

De torsie-arm momentsleutel werkt eigenlijk een stuk simpeler. De sleutel bestaat uit twee delen een vaste niet buigzame stang en een torsie-arm die buigt wanneer er druk op uitgevoerd wordt. De buiging van de torsie-arm geeft op de meter aan hoeveel koppel er op dat moment uitgevoerd wordt. De nauwkeurigheid van deze soort momentsleutels is rond de 12% (dit houd dus in dat de afgelezen waarde 12% kan afwijken)

Voor de meeste toepassingen zal er de voorkeur gegeven worden de klik momentsleutel, aangezien deze accurater werkt. Moet je echter veel bouten/moeren aandraaien met een momentsleutel en is nauwkeurigheid niet heel belangrijk dan is de torsie-arm momentsleutel meer geschikt, aangezien deze niet terug naar 0 gezet hoeft te worden.

Naast deze 2 soorten momentsleutels zijn er natuurlijk ook nog digitaal afleesbare sleutels en sleutels die zowel afleesbaar zijn als instelbaar, maar de basis werking is in de basis vaak vergelijkbaar. Er wordt een veer, torsie-arm of ander materiaal gebruikt om het koppel vast te leggen en vervolgens wordt dit gemeten door referentiepunten.

Een klik en een torsie momentsleutel

2 Comments

 • robin schepers
  24 november 2013 - 16:35 | Permalink

  vraag een moment sleutel heeft dat ook te maken met het gewicht van je auto hoe je de sleutel instelt.

  bvd robin schepers,

  • admin
   25 november 2013 - 00:01 | Permalink

   Hallo Robin,

   Ja, voor zwaardere auto’s wordt meestal een hoger NM draaimoment voor de wielbouten opgegeven dan voor lichtere auto’s!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>